Isırgan Otu Nasıl?

Yılın bu zamanında ormanlarda Isırgan Otu (Laportea canadensis) bol miktarda bulunur. Genellikle dere kıvrımları boyunca alçak döşeme alanlarında ve suyun toplandığı yerlerde bulunurlar. Bunlar bu ormanların yerlisidir ve buradaki insanlar tarafından hem yiyecek hem de ilaç olarak kullanılmaktadır [1]. En sevdiğimiz bahar yeşilliklerinden biri. Şimdi yemek ve daha sonra kurutmak için sepetlerle doluyuz.

Güneş ışığının daha fazla olduğu açık havada yaşamayı seven Isırgan Otu'nun (Urtica dioica) kuzenleridir . Orman ısırganlarının alternatif yaprak deseni varken, karşıt yaprakların net bir deseni vardır. Her ikisi de aynı botanik aileye aittir.

O kadar yaygındırlar ki onları gözden kaçırmak ve yabani ot olarak etiketlemek kolaydır, ancak terpenoidler, karotenoidler, yağ asitleri, esansiyel amino asitler, klorofil, vitaminler, tanenler, karbonhidratlar, steroller, polisakkaritler, izolektinler ve mineraller [2]. A ve C vitaminlerinin yanı sıra demir ve protein açısından da son derece yüksektir.

Sinir bozucu seyrek tüyleri var ama o kadar fazla acıtmıyor ve gerçekten sadece bir iki dakika sürüyor, bu yüzden bunun sizi hasattan alıkoymasına izin vermeyin. Kurutulduğu veya pişirildiği anda acı kaybolur.  

Hasadı kolaydır. 

Isırgan Otu / Mantar Çorbası
Hemen hemen her tarifte ıspanak yerine ısırgan otu kullanabilirsiniz. Bu çorba çok basit ve gerçekten çok lezzetli.

1. Mantar suyu hazırlayın (bunu atlayıp mağazadan satın aldığınız suyu kullanabilirsiniz):
  • Soğanları yağda veya tereyağında birkaç dakika soteleyin
  • Doğranmış havuç ve kereviz sapını ekleyin
  • Tuz ve biraz daha tereyağı serpin
  • Kapağı kapatın ve sebzelerin birkaç dakika terlemesine izin verin (koyulaşmasına izin vermeyin)
  • Taze veya kurutulmuş mantarları ekleyin, elinizde ne varsa, istiridye, shiitake, aslan yelesi ve kestane bunun için iyidir.
  • Kekik, biberiye, kekik, adaçayı vb. gibi bazı bitkileri ekleyin.
  • Suyla örtün ve kaynatın
  • Kapağı kapatın ve 30 dakika boyunca yavaşça kaynamaya bırakın. Tadı çıkarmak için yeterince uzun
  • Maddeyi süzün ve et suyunu saklayın
2. Çorbayı yapalım
  • Topladığınız ısırgan otlarının üst kısımlarını yıkayın
  • Tadı çıkana kadar soğanı yağda veya tereyağında soteleyin.
  • Biraz havuç, kereviz veya pırasa ekleyin
  • Isırgan otlarını atın. Tencereyi doldurabilirsiniz, çok çabuk azalacaktır.
  • Isırgan otunu diğer sebzelerle karıştırın
  • Et suyunu üzerine dökün ve kaynatın
  • 20 dakika boyunca yavaşça pişirin
  • Her şeyi karıştır
  • Tadına göre tuz ve karabiber ekleyin
3. Servis edelim
  • Olduğu gibi servis yapabilirsiniz veya:
  • Bir krema girdabını karıştırın
  • Mavi peynir parçalarını ekleyin (Stilton'u deneyin!)
  • Çıtır soğan veya taze frenk soğanı serpin
  • O gün seni yakalayan ne varsa!
Koyu yeşil, besin değeri yüksek, ısırgan otu çorbası